Stappenplan Buxus in een pot planten

Wij krijgen vaak de vraag wat de juiste manier is om een Buxus in een pot te planten. Wellicht helpen wij u met onderstaande korte instructie een beetje omweg.

1) Haal de plant uit bestaande pot
als de plant lang in de pot heeft gestaan is het verstandig om zoveel mogelijk de oude grond uit te kloppen.

2) Kluit in een emmer water zetten
en goed vocht laten opnemen.

3) Maak een gat onder in de pot
een gat onder in de pot zorgt voor afvoer van overtollig water.

4) Doe hydrokorrels onderin de nieuwe pot
hydrokorrels nemen in natte perioden vocht op en geven dat in droge perioden weer af aan de grond. Bij een gewone pot met een hoogte van 30cm is 5 cm hydrokorrels voldoende, is de pot wat groter dan kunnen er meer korrels in.

5) Gebruik goede potgrond gemengd met voeding
doe eerst een beetje grond op de hydrokorrels, vervolgens de kluit erin zetten en opvullen met grond. Alles goed aandrukken.
Heeft u nog wat potgrond over dan kunt u dat het beste nog even bewaren. Na een week kan de grond nog wat inzakken. Als dat zo is dan kan u de grond nog aanvullen.

Pagina over het watergeven vindt u hier.

Hoe lang kan een Buxus in dezelfde pot blijven staan?
Als de Buxus niet snel groeit kan een Buxus meerdere jaren in dezelfde pot blijven staan. Bij-mesten is dan wel noodzakelijk. Afhankelijk van het type meststof is 1x per seizoen (langszaamwerkende meststoffen) of meerdere keren (organische meststoffen) per seizoen ons advies.

Als de Buxus te groot geworden is voor de pot dan is overpotten in een grotere pot verstandig. Als de plant wat minder mooi is dan zou ik de plant in de tuin zetten. In de volle grond krijgt een Buxus makkelijker voedingstoffen en zal weer eerder groen zijn.

Voor de kleine pot hebben wij voldoende Buxus in verschillende soorten en vormen op voorraad. Voor de grote trouwens ook. neemt eens een kijkje op uwbuxus.nl u zult verast zijn.